Меркель та Оланд попередили Путіна про неприпустимість сепаратистських виборів на Донбасі

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд у суботній телефонній розмові з Путіним акцентували увагу на неприпустимості проведення сепаратистських виборів у східних областях України

Про зміст розмови повідомив офіційний представник федерального уряду Штефен Зайберт, передає Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

"Олланд і Меркель наголосили, що проведення несприятливих сепаратистських виборів у контрольованих сепаратистами регіонах являє загрозу Мінському процесові", - сказав він.

"На першому плані стоїть проведення місцевих виборів відповідно до законодавства України, з дотриманням стандартів ОБСЄ і під наглядом Бюро з демократичних інститутів і прав людини (однієї з інституцій ОБСЄ. - Ред.)", - зазначив Зайберт.

Представник Меркель наголосив, що відповідні переговори повинні негайно відбутися в рамках тристоронньої контактної групи із залученням до них БДІПЛ.

Глави держав і уряду погодилися з тим, що Мінські домовленості є основою для нормалізації ситуації в Україні та заявили про свою підтримку відновлення інтенсивних зусиль тристоронньої контактної групи щодо припинення вогню. Основну роль у моніторингу режиму перемир'я (відведення важкого озброєння і зброї калібру менше 100 мм) політики як і раніше відводять ОБСЄ. Найголовнішим завданням вони бачать забезпечення безпеки самої цієї місії, а напади на неї вважають неприйнятними.

Співрозмовники підкреслили свою готовність продовжувати реалізацію Мінських домовленостей в рамках Нормандського формату разом з президентом України, йдеться в заяві уряду ФРН.

Нагадаємо, що раніше Путін розплакався Меркель й Оланду, як Україна обстрілює Донбас.

Також  нещодавно президент України Петро Порошенка у Берліні зустрічався з Меркель і Олландом, де обговорив широке коло питань - від ситуації на Донбасі до енергетичної безпеки.