Рада таки підтримала зміни до Конституції у першому читанні

Народні депутати підтримали у першому читанні внесення змін до Конституції України в частині децентралізації влади

За відповідне рішення проголосувало 265 нардепів, про це повідомляє Еспресо.TV.

Згідно з пояснювальною запискою, метою запропонованих змін є відхід від централізованої моделі управління в державі, забезпечення спроможності місцевого самоврядування та побудова ефективної системи територіальної організації влади в Україні.

Законом передбачається реалізація повною мірою положень Європейської хартії місцевого самоврядування, принципів субсидіарності, повсюдності і фінансової самодостатності місцевого самоврядування. 

В межах закону органи місцевого самоврядування мають повне право вільно вирішувати будь-яке питання, яке не вилучене зі сфери їхньої компетенції і вирішення якого не доручене жодному іншому органу.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада повинна була голосувати за зміни до Конституції щодо децентралізації.

На початку засідання Ради фракція Ляшка заблокувала президію Верховної Ради та обіцяє не допустити голосування за зміни до Конституції України.

О 12:00 засідання Верховної Ради відкрилося під скандування "Ганьба!".

Фракції "Радикальної партії Олега Ляшка" та "Самопоміч" заявили, що не голосуватимуть за зміни. Фракції ББП, "Народний фронт" та "Опозиційний блок" сказали, що підтримають зміни до Конституції.

Раніше Петро Порошенко наголошував, що децентралізація не означає послаблення центральної влади у таких питаннях, як оборона.Також він заявляв, що проект змін до Основного Закону не передбачає особливого статусу для Донбасу. Водночас автономний статус для Криму і Севастополя буде збережено.

Окрім того, Порошенко повідомляв, що децентралізація  стане щепленням проти бацили федералізації.