"Змавпований" олімпійський логотип Токіо-2020 заборонили

Організаційний комітет Олімпіади-2020 в Токіо вирішив призупинити використання скандальної емблеми Ігор, автора якої запідозрили в плагіаті

Про це інформує телеканал NHK, повідомляє Еспресо.TV.

Скандал навколо емблем Олімпіади і Паралімпіади-2020 вибухнув після того, як вони були офіційно представлені в Токіо 24 липня. Згодом бельгійський дизайнер Олів'є Дебі, який розробив в 2013 році логотип для театру в Льєжі, висловив думку, що між його роботою й емблемою Олімпіади-2020 - символічним зображенням букви "Т", виконаним з простих геометричних фігур, - є якась схожість.

14 серпня він подав позов до бельгійського суду з вимогою до Міжнародного олімпійського комітету (МОК) відмовитися від використання цього логотипа.

Пізніше з'ясувалася ще одна неприємна для її автора Кендзіро Сано подробиця. Для презентації своєї роботи оргкомітету дизайнер створив своєрідний бренд-бук, в якому елементи символіки Олімпіади-2020, у тому числі логотип, представлені на міських вулицях, а також в аеропорту. Зазвичай такі роботи повністю малюються в графічних редакторах, але, як стверджують деякі ЗМІ, Сано для прикладу взяв без отримання відповідного дозволу з інтернету декілька фотографій.

Пізніше телеканал NHK зазначив, що колірна гама, в якій виконана емблема Олімпіади-2020, схожа на розроблений іспанської студією дизайну Hey Studio логотип для кампанії на підтримку Японії при відновленні північно-східних регіонів країни, що постраждали від руйнівного землетрусу і наступного за ним цунамі в березні 2011 року. Схожі і форми цих логотипів. Та в іспанській компанії кажуть, що не збираються судитися і вважатимуть за честь, якщо автор емблеми Олімпіади-2020 був натхненний їх творінням.

Коли скандал навколо емблеми Олімпіади-2020 тільки почав розгоратися, Сано запідозрили у плагіаті щонайменше ще в десятці випадків.

Нагадаємо, офіційна церемонія презентації емблеми літніх Олімпійських ігор-2020 відбулася 24 липня.

Це вже не перший скандал, який виник навколо Ігор-2020. Як уже повідомлялося, Токіо зриває будівництво арени до Олімпіади-2020.