Український флот повернеться в Крим, - Яценюк

Українські Військово-Морські сили повернуться в Крим

Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк в Одесі під час відкриття багатонаціональних морських військових навчань "Сі Бриз-2015", повідомляє Еспресо.TV з посиланням на  Укрінформ.

"Після незаконної анексії Росією Криму Україна втратила частину своїх Військово-Морських сил. Але я хочу чітко заявити: українські Військово-Морські сили повернуться в Крим", - сказав він.

Глава уряду назвав навчання "Сі Бриз" надзвичайно важливою подією у двосторонніх відносинах України та Сполучених Штатів Америки.

"Наше спільне завдання - це забезпечення миру, стабільності і безпеки в Чорноморському регіоні", - зазначив він.

Яценюк наголосив, що після незаконної анексії Криму Чорноморський регіон остаточно перестав бути спокійним і стабільним.

"Тому мета наших спільних навчань - це, разом із нашими американськими партнерами та іншими країнами, які будуть брати участь у навчаннях, зробити все можливе, щоб Чорноморський регіон був стабільним, щоб жодна країна навіть не подумала про те, що можна захоплювати територію іншої країни, щоби наші безпекові й економічні інтереси були захищені", - сказав він.

Глава уряду нагадав, що торік партнери з НАТО започаткували п'ять трастових фондів, які мають на меті модернізацію українських Збройних сил та Військово-Морських сил: "Це абсолютно нова модернова логістика Збройних сил України, нова система навчання, нові підходи в розвідці і максимальне наближення української армії до натівських стандартів".

Традиційні українсько-американські навчання "Сі Бриз", які щорічно проводяться із 1997-го року, цьогоріч будуть наймасштабнішими за всю історію. У них візьмуть участь до 2, 5 тисяч військовослужбовців із різних країн. Від ЗСУ у навчаннях візьмуть участь 1 тис. військовослужбовців, до 9 кораблів, до 8 літаків і вертольотів та інша техніка. Від Збройних сил США - до 1 тис. військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 5 кораблів, до 2 підводних човнів, до 6 літаків і вертольотів, до 40 одиниць колісної техніки.