Цього року Україна може "пролетіти" з "Оскаром"

Українські кінематографісти вважають, що цього року Україна може втратити навіть теоретичний шанс отримати "Оскар"

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Zahid.net. 

Продюсери відразу декількох українських фільмів звернулись до українського Оскарівського комітету з відкритим листом.

Вони просять якнайшвидше оголосити прийом заявок від України та висунути фільм, що змагатиметься за нагороду, адже Американська кіноакадемія приймає заявки від країн лише до 1 жовтня.

Продюсери фільмів "Брати. Остання сповідь" Ігор Савиченко та Максим Асадчий та продюсер фільму "Незламна" Єгор Олесов просять "надати пояснення щодо стану готовності цьогорічного комітету та якнайшвидше оголосити прийом заявок. Сподіваємося, український кінематограф цього року не стане заручником ні особистих амбіцій, ні колективної байдужості", - йдеться у листі.

"У категорію "іншомовних фільмів» кожна держава може подати один фільм, обравши з-поміж тих, що вийшли у прокат у період з 1 жовтня 2014 по 30 вересня 2015 року. В Україні серед таких фільмів вже є "Незламна" Сергія Мокрицького, "Моя русалка, моя Лореляй" Нани Джорджадзе, "Люби мене" Марини Ер Горбач, "Це Я" Анни Акулевич, "F 63.9 Хвороба кохання" Дмитра Томашпольського та Альони Дем’яненко.

Незабаром до них приєднається картина "Брати. Остання сповідь" Вікторії Трофіменко, що виходить на екрани українських кінотеатрів 24 вересня. Можливість виконати формальні вимоги для подачі ще є у фільмів "Пісня пісень" Єви Нейман, "Політ золотої мушки" Івана Кравчишина, "Полон" Анатолія Матешка. Не виключаємо, що є й інші фільми, творчі групи яких планували подаватися на відбір на "Оскар", - розповідають продюсери.