Територіальні претензії Росії в Арктиці загрожують нацбезпеці США, – Маккейн

Американський сенатор закликає до стримування неоімперіалістичних амбіцій Путіна, які поширюються на Україну, країни Балтії , а також Арктику і Північну Атлантику

Про це йдеться в статті американського сенатора від штату Аризона Джона Маккейна, що була опублікована у понеділок на сайті The Wall Street Journal, передає Еспресо.TV.

"Врешті-решт, амбіції Путіна - від України та країн Балтії до Арктики і Північної Атлантики - вимагають від трансатлантичного співтовариства повернутися до місії, яку багато хто припинив розглядати як необхідну, - стримування. Ми повинні демонструвати силу, щоб запобігти конфлікту", - написав Маккейн.

Сенатор-республіканець зазначив, що під час нещодавнього триденного візиту президента США Барака Обами до Аляски, основна увага була прикута до проблем танення льодовиків, у той час як питання безпосередньої російської загрози для північного регіону залишилося без уваги.

"Обама зосереджений на глобальному потеплінні, у той час як неоімперіалістичні мрії Путіна продовжують поширюватися на північ", - запевняє сенатор.

"Російські провокації і територіальні претензії в Арктиці також загрожують інтересам національної безпеки США. Військова експансія Росії в Арктиці і Північній Атлантиці постає спробою встановлення фактичного контролю над цими життєво важливими територіями,так само як і наміри Китаю щодо Південно-Китайського моря", - переконаний Маккейн.

Водночас він зазначає, що наразі американські військово-морські сили через бюджетні обмеження не забезпечені достатньою кількістю важких криголамів для відправлення місій у вищезгаданий регіон.

"Росія має 27 суден такого типу. Сполучені Штати мають лише два, один з яких зараз не працює", - резюмую сенатор, звертаючись до цитати коменданта Берегової охорони США Пола Ф. Зукунта: "Ми навіть не одній лізі із Росією зараз. Ми взагалі не гравці у цьому змаганні".

Нагадаємо, цього року США прийняло дворічне головування в Арктичній Раді.