УНЛ: Хочемо своїм прикладом показати іншим іноземним інвесторам, що в Україні можна працювати

Іноземні інвестори, що працюють сьогодні в нашій країні, дають чіткий сигнал закордонним колегам: в Україну можна вкладати. До такого висновку приходять журналісти "Ділової столиці" в матеріалі "Хто і як покращує інвестиційний клімат України".
 
Як приклад видання наводить угорську UNL HOLDING LLC, яка в 2014 році придбала підприємство з 100% іноземними інвестиціями "Українська національна лотерея" - одну з найбільш відомих в Україні компаній, що спеціалізуються на проведенні загальнонаціональних та on-line лотерей. Незважаючи на те, що придбання (раніше УНЛ належала американській лотерейній компанії GTECH Corporation - одному з лідерів лотерейного бізнесу у світі) припало на досить складний в історії України період, нові інвестори продовжили активно розвивати УНЛ. З'явився цілий ряд нових продуктів, були вкладені серйозні кошти в розширення, тобто створення робочих місць, технології тощо

"Ми своїм прикладом хочемо показати іншим іноземним компаніям, які сьогодні розмірковують, чи варто вкладати в Україну, що у нашої країни велике, успішне економічне майбутнє", - каже новий комерційний директор УНЛ Микола Печенюк.

За його словами, компанії, які з самого початку будували свій бізнес максимально прозоро, своєчасно і в повному обсязі виплачують податки до державного бюджету та несуть відповідальність перед клієнтами, сьогодні не відчувають практично ніяких проблем. "У мене особисто і у компанії така принципова позиція: заплатив всі податки і борги - спиш спокійніше", - говорить Микола Печенюк.

За словами представників "Української національної лотереї", реформи в Україні, що проводяться нинішньою владою, можуть відлякати лише той бізнес, який будувався на роботі «в тіні», на мінімізації податкових відрахувань. Прозорим же компаніям нема чого боятися, більше того, для роботи таких компаній створюються кращі умови. "Кроки української влади щодо детінізації економіки досить жорсткі. Але ми як представники прозорого бізнесу можемо лише вітати рішучість українського уряду. Для нас - тих, хто будував бізнес спочатку на принципах, прийнятих у Європейському Союзі та США, - дуже важливо, щоб такі ж принципи прижилися й в Україні", - зазначає Микола Печенюк.

Приклад інвесторів, які, незважаючи на об'єктивні труднощі воєнного часу та періоду серйозних реформ, не
пішли з українського ринку, а продовжують розвивати бізнес, потроху змінює думку західних компаній щодо доцільності вкладення в українську економіку. У другому кварталі 2015 року приплив прямих іноземних інвестицій в Україну у вигляді акціонерного капіталу вперше з початку 2014-го продемонстрував зростання. А в опублікованому в червні щорічному рейтингу інвестиційної привабливості International Business Compass, який складається компанією BDO, Україна піднялася одразу на 20 сходинок.