Головний рятувальник розповів про причини задимлення Києва

У Києві спостерігається значне задимлення, Чечоткін розповів про причини його виникнення

Про це розповів голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін, передає Еспресо.TV.

"У зв'язку з аномальною спекою, сухою погодою - зросла кількість пожеж. Загалом, за літні місяці температура перевищила норму від 1,5 до 3 градусів, кількість опадів склала всього від 15% до 40 %  від норми.
Кількість пожеж в екосистемах збільшилась в 1,4 рази в порівняння з аналогічним періодом минулого року", - повідомив Чечоткін.

За його словами кількість пожеж  збільшилась і в лісах, але при цьому зменшилась територія згорання. 

"Також збільшились пожежі і на торфовищах. На цей час Держслужба із іншими органами влади опрацьовує 32 осередків тління торфу по всій Україні. Серед них 16 осередків в Київській області, п'ять в Івано-Франківській, два у Рівненській...", - розповів він.

Всього до гасіння пожеж на торфовищах було залучено 378 чоловік особового складу і 110 одиниць техніки.

Щодо пожежі, яка спричинила задимлення по всій Київській області Чечоткін повідомив, що  сьогодні вранці було проведено повітряну розвідку і нових осередків винекнення пожежі не виявили.

"Вчора о 19.40  в районі села Зазим’я на площі 30 га було локалізовано пожежу. Зараз здійснюється поливка, та локалізація тліючих осередків", - розповів він.

За словами Чечоткіна причиною задимлення стало те, що вночі температура знизилась, а рівень вологості піднявся і в перемішку з залишками догоряння, виникло таке явище як метеорологічна димка.

"Значного задимлення навкруги Києва не спостерігається. На цей час димка поступово зникає,
осередків відкритого вогню немає", - додав Чечоткін.

Наразі зафіксовано збільшення у 5-8 разів вмісту сірчистого ангідриду в повітрі.

"Це безбарвний газ, якщо він попадає в організм людини  то може викликати подразнення верхніх дихальних шляхів, істотних загроз він не несе", - сказав Чечоткін.

За його рекомендаціями киянам слід зачинити вікна, обмежити перебування на свіжому повітрі, вживати побільше рідини 2-3 літра на день.

"Приводів до панічних настроїв я не вбачаю", - додав голова Державної служби з надзвичайних ситуацій.