На Закарпатті знищують світову спадщину ЮНЕСКО

На Закарпатті вирубують букові праліси, внесені до списку світової спадщини ЮНЕСКО

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на DW.

Вирубка лісів проводиться цілком легально, адже не всі ліси формально перебувають на балансі заповідників,

Зазначається, що саме під егідою Держлісгоспів й за підтримки місцевої влади нещадно винищуються унікальні праліси, аналогів яким немає по всій Європі. При цьому зрубана деревина законно йде на експорт.

Начальник наукового відділу Ужанського національного природного парку Інна Кваковська, пояснює, що праліси зараз вирубують законно, й тому зупинити це варварство вони не можуть. Попри те що з 2007 року парк входить до списку Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО "Букові праліси Карпат". Ужанський парк, що на північному заході Закарпатської області, є частиною трилатерального українсько-польсько-словацького біосферного резервату "Східні Карпати".

Проблема полягає у тому, що на території нацпарку є ділянки, які не належать до заповідної зони і де господарюють місцеві Держлісгоспи. Наразі йдеться про 1300 гектарів пралісів, які вже з 2009 року марно намагаються вилучити і взяти під опіку. За цей час вирубали вже близько сорока гектарів цінного лісу.

Фото з сайту dw.com

Наголошується, що усі спроби домовитися з лісниками чи місцевими чиновниками – марні. Вони стверджують про економічну доцільність таких вирубок: райони депресивні, немає прибутків. А деревина йде на експорт, що поповнює сільські та районні бюджети. Проте місцеві мешканці стверджують, що не відчувають від цього жодного покращення.

Варто зазначити, що для захисту лісів від вирубки потрібно розширити території нацпарків і взяти під охорону всі ділянки пралісів, які були визначені Франкфуртським зоологічним товариством. Утім таку ідею не підтримують місцеві посадовці.