Понад 300 російських митців вимагають розслідувати застосування тортур до Сенцова

Російський "Киносоюз" надіслав звернення до Ради при президенті Росії з розвитку громадянського суспільства та прав людини

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на сайт Ради при президенті Російської Федерації з розвитку громадянського суспільства і прав людини.

Понад 300 діячів мистецтва Росії підписали звернення, у якому просять ініціювати розслідування за фактом повідомлень засудженого у справі про "підготовку терактів" у Криму українського режисера Олега Сенцова про застосування до нього тортур і випадках "вибивання" потрібних слідству свідчень.

Серед підписантів - відомі російські режисери, лауреати міжнародних кінофестивалі Борис Хлєбніков, Олексій Попогребський, Віталій Манський, Валерій Тодоровський, автор "Левіафану" Андрій Звягінцев, Марина Разбєжкіна, Аскольд Куров та інші.

Загалом свої підписи поставили 323 митці.

Нагадаємо, Північно-Кавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років ув’язнення у виправній колонії суворого режиму.

Іншого підсудного - активіста Олександра Кольченка - засуджено до 10 років позбавлення волі.

Після цього, Арсеній Яценюк заявив, що Україна подає черговий позов до Європейського суду проти Росії через Сенцова.

Також повідомлялось, що Європарламент розгляне обставини вироку Сенцову та Кольченку.

Раніше повідомлялося, що українські політув'язнені Сенцов, Савченко та Кольченко отримають допомогу від російських опозиціонерів Ходорковського та Навального.