Українські спецслужби знали про діяльність ФСБ у Криму, - Тимчук

У Криму багато років вели дестабілізаційну діяльність російські ФСБ та ГРУ, і українські спецслужби добре про це знали

Про це повідомляє Еспресо.TV.

"Центром дестабілізації, підривної антиукраїнської роботи був структурний підрозділ ФСБ, який структурно, організаційно входив до штату Чорноморського флоту Російської Федерації", - повідомив Дмитро Тимчук в Українському кризовому медіа-центрі сьогодні на презентації книги Тараса Березовця "Анексія: острів Крим".

Як підкреслив експерт, лише у грудні 2009 року Україна висловила вимогу вивести ФСБ-шників з України, але через півроку, після приходу до влади Януковича, підписали договір про співпрацю між СБУ та ФСБ і в рамках цієї угоди ФСБ-шники повернулися у місто Севастополь і продовжили роботу.

"Наші спецслужби чудово це усвідомлювали, але не було політичної волі на протистояння цим загрозам. Одночасно за Януковича був карт-бланш Росії і дії спецслужб ніхто не контролював", - сказав Тимчук.

Кримом їх робота не обмежилася, стверджує Тимчук. Починаючи із 2000-х років і до 2014 координація проросійських організацій здійснювалася через цей підрозділ не лише на території Криму та Севастополя, але у східній та південній Україні. Як приклад Тимчук навів організацію "Оплот".

Крім ФСБ, у Севастополі знаходилося також Головне розвідувальне управління Росії. Їхній підрозділ радіотехнічної розвідки був у зоні видимості українського штабу військово-морських сил, стверджує експерт.