Нацрада знайшла в українському ефірі 50 фільмів, що порушують заборону на російські серіали

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення зафіксувала в ефірі українських телеканалів 50 фільмів і серіалів з ознаками порушення закону про заборону російських серіалів

Про це повідомив член Нацради Владислав Севрюков, передає Еспресо.TV з посиланням на "Телекритику".

За три місяці дії закону "Про внесення змін до деяких законів про захист інформаційного телерадіопростору України", який заборонив показ в Україні частини російських фільмів і серіалів, Нацрада зафіксувала низку порушень.

Типових ознак порушень є три:

- відсутність вихідних даних у фільмах і серіалах, коли неможливо встановити рік і країну виробництва - загалом 24 випадки.

"Канали продовжують різати титри", - сказав Владислав Севрюков.

- використання образів і символіки спецслужб країни-агресора - 19 випадків;

- фальсифікація вихідних даних - 12 випадків.
 
"Усі ці факти були передані нами в Держкіно - вони мають виключне право штрафувати канали", - наголосив пан Севрюков. Водночас у Нацраді не володіють інформацією про те, чи вже затверджено погоджений Нацрадою два тижні тому порядок накладення штрафів Держкіно.
 
За останній тиждень Нацрада виявила ще декілька випадків ознак порушення закону, про які розповів пан Севрюков: на каналі "Україна" - фільми "Недотрога" (в ефірі вказано 2013 рік виробництва, але з відкритих джерел відомо про 2014) і "Ненавижу и люблю" (в ефірі вказано 2013 рік, у відкритих джерелах - 2015), на каналі ТЕТ - серіал "Кухня "(відсутні дані про рік виробництва).
 
Нагадаємо, 2 квітня президент остаточно заборонив російські серіали, підписавши закон "Про внесення змін у деякі закони України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України". Ініціатором закону виступив народний депутат, голова парламентського комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький. Держкіно 4 червня заборонило до показу 162 російські фільми та серіали, що вийшли після 1 січня 2014 року, а також продукцію, яка пропагує діяльність правоохоронних органів, збройних сил, інших військових чи силових формувань Росії або окремих їх представників. До цього російські серіали обходилися Україні в $300 млн на рік. Голова Нацради Юрій Артеменко вважає, що в Україні достатньо неросійських серіалів для наповнення ефіру. 

Закон визначає, що за розповсюдження чи демонстрування заборонених фільмів на порушників накладатимуться штрафи в розмірі 10 мінімальних заробітних плат (12 тис. 180 грн, з 1 грудня - 13 тис. 780 грн) за кожен випадок, вчинений вперше, та в розмірі 50 мінімальних заробітних плат (60 тис. 900 грн, з 1 грудня - 68 тис. 900 грн) за кожен наступний випадок.
 
Штрафи на телерадіокомпанії накладатимуться за результатами моніторингів Нацради. Надходження від штрафів йтимуть до державного бюджету. Для застосування штрафів необхідно прийняти підзаконний акт - порядок накладання штрафів.

Тим не менш, за рік з українського ефіру зникло 376 російських фільмів та серіалів.