США та ЄС можуть ввести нові санкції проти Росії після псевдовиборів "ДНР-ЛНР", - ЗМІ

Євросоюз і США розглядають можливість введення нових санкції проти Росії, якщо головні терористи "ДНР" та "ЛНР" відмовляться проводити місцеві вибори 25 жовтня - в той день, коли вони повинні пройти на території решти України

Про це пише російська газета "Коммерсантъ" з посиланням на джерела в західних дипломатичних кругах, передає Еспресо.TV.

Поки вибори в ДНР заплановані на 18 жовтня, а в ЛНР - на 1 листопада. На Заході переконані, що Росія має необмежений вплив на керівництво республік у Донбасі, і розглядають відмову проводити вибори в один день з Україною як "демонстративне" порушення мінських угод.

Співрозмовники "Комерсанту" в західних дипломатичних колах категоричні: якщо "ДНР" і "ЛНР" не підуть на поступки з питання про терміни місцевих виборів, Захід звинуватить їх у зриві мінських домовленостей, а винною буде призначена Москва.

"Сепаратисти стверджують, ніби українська влада не обговорювали з ними умови проведення місцевих виборів, але це не так. Це питання неодноразово порушувалося на засіданнях контактної групи, куди входять і представники Києва", - говорить одне з джерел газети.

На думку західного дипломата, "Донецьк і Луганськ не проявили прагнення до компромісу, оголосивши про проведення виборів у дати, відмінні від решти України, і не продемонструвавши готовність організувати їх відповідно до українського законодавства".

"Якщо представники Донецька та Луганська продовжать наполягати на своєму і вибори в Донбасі пройдуть окремо від загальноукраїнських, не будуть відповідати українським законам і не будуть моніторитися міжнародними спостерігачами, це буде серйозним - і при цьому демонстративним - ударом по мінським домовленостям. По суті, це стане останнім "цвяхом у труну" мирних угод, - продовжує інший західний дипломат. 

Третє джерело газети в західних дипколах запевнило, що санкції "не є самоціллю США та ЄС".

"Але якщо мінські домовленості будуть поховані настільки грубим чином, у нас не залишиться вибору", - сказав він, відмовившись уточнити, які нові санкції можуть бути введені відносно Росії.

За словами джерел "Комерсанту", питання про терміни і умови проведення місцевих виборів у Донецьку та Луганську буде обговорюватися на зустрічі глав МЗС країн "нормандської четвірки" (Україна, Росія, Франція, Німеччина) в Мінську на цьому тижні. Це питання має стати одним з ключових і на переговорах між лідерами "четвірки", які можуть відбутися в кінці вересня в Нью-Йорку - в ході сесії Генасамблеї ООН.

Нагадаємо, бойовики "ДНР" вирішили проігнорувати закон про місцеві вибори України і провести свої 18 жовтня. Також у "ДНР" вже навіть попросили ОБСЄ прослідкувати за їхніми виборами.

А лідер терористів "ЛНР" Ігор Плотницький заявив, що влаштує вибори в самопроголошеній республіці без дозволу України.