США введуть санкції проти Китаю через кібершпигунство, - Financial Times

Білий дім має намір на початку наступного тижня ввести санкції відносно китайських компаній, причетних до хакерських атак і крадіжки американської інтелектуальної власності

Про це з посиланням на трьох американських чиновників Financial Times, передає Еспресо.TV.

Адміністрація Барака Обами вже кілька місяців готує пакет санкцій в якості відповідної реакції на комерційне шпигунство.

За їхньою інформацією, санкції, ймовірно, будуть оприлюднені наступного тижня, всього за кілька тижнів до того, як голова КНР Сі Цзіньпін здійснить свій перший державний візит до США.

У самому Вашингтоні немає єдиної думки про терміни оголошення санкцій. Державний департамент побоюється, що їх швидке введення може пошкодити візиту Сі Цзіньпіна. Зі свого боку прихильники якнайшвидшого введення заходів санкцій, головним чином представники силових структур, вказують, що така реакція повинна показати Китаю, що Сполучені Штати серйозно ставляться до боротьби з кібершпигунством.

За словами одного з представників вашингтонської адміністрації, в Білому домі хотіли б уникнути "ляпаса" Пекіну безпосередньо перед приїздом голови КНР. Тому санкції будуть оголошені вже наступного тижня, після святкування в країні Дня праці. У Вашингтоні сподіваються, що за кілька тижнів, які розділять введення санкцій і зустріч Сі Цзіньпіна з Обамою, Пекін встигне "охолонути".

За словами джерел Financial Times, як очікується, санкції торкнуться насамперед тих, хто був викритий в економічному шпигунстві і крадіжці комерційної таємниці.

Про намір ввести економічні заходи проти китайських осіб влада США заявила ще в квітні. Тоді ж скептики задалися питанням: як санкції проти Китаю можуть бути застосовані, враховуючи, що американські компанії мають глибокі економічні зв'язками з китайцями. Однак стурбованість зрослим масштабом комерційного шпигунства і збільшенням числа випадків кібер-атак переважила аргументи скептиків. Так, ФБР нещодавно заявило, що кількість випадків економічного шпигунства, початого китайськими особами, зросла на 53%.

Запроваджуючи санкції, США роблять ставку на те, що вони будуть мати жорсткий ефект, відрізавши ряд компаній і фізичних осіб від світової фінансової системи. Банки та компанії, що здійснюють розрахунки в доларах США, будуть зобов'язані заморозити активи осіб, підвернулися санкціям і не зможуть проводити операції щодо них.

У зв'язку з публікацією в Financial Times агентство Reuters повідомило в четвер з посиланням на одного з американських чиновників, що США розглядають також можливість введення санкцій щодо російських фізичних осіб і компаній, що беруть участь у кібератаках проти американських компаній і відомств.