Японці відкрили місто, евакуйоване після "Фукусіми"

Японська влада закликає жителів містечка Нараха, евакуйованих після аварії на АЕС "Фукусіма-1" у 2011 році, повернутися додому

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на українську службу ВВС.

Нараха, розташоване у 20-кілометровій зоні АЕС, стало першим містом, куди відтепер можна повернутися для постійного проживання - після очищувальних і відновлювальних робіт, що тривали кілька років.

Водночас багато вихідців із Нарахи кажуть, що поки що не готові повернутися назад. З квітня, коли місто відкрилося на випробувальний термін, до нього повернулася лише частина колишніх мешканців.

Згідно із останнім опитуванням, до міста готові повернутися лише 46% жителів.

Влада Нарахи видає тим, хто вирішив повернутися, дозиметри для вимірювання рівня радіації. У місті відновлюється інфраструктура, триває будівництво магазинів та лікарень.

Мер міста Юкі Мацумото заявив, що скасування указу про евакуацію - тільки початок.

"Годинник, що зупинився, знову почав цокати", - сказав він.

11 березня 2011 року біля північно-східного узбережжя Японії стався землетрус магнітудою 9 балів, що спричинив цунамі. У результаті катастрофи загинули понад 15 тисяч людей, ще понад 2,5 тисяч досі вважаються зниклими безвісти.

Одним із найсерйозніших наслідків стала низка аварій на АЕС "Фукусіма-1".

Після аварії на АЕС з Нарахи евакуювали близько 7,4 тисяч жителів. Загалом близько 100 тисяч людей досі не можуть повернутися додому.