Іранський режисер присвятив свою нагороду на Венеціанському кінофестивалі Сенцову

Режисер-вигнанець з Ірану Мохсен Махмальбаф отримав премію на цьогорічному Венеціанському кінофестивалі та присвятив її українському режисеру, незаконно ув'язненому в Росії

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Screen Daily.

У Венеції триває 72-й кінофестиваль. Сьогодні вранці іранський режисер Мохсен Махмальбаф отримав нагороду імені Робера Брессона як режисер, "який підтвердив, наскільки важким може бути шлях до пошуку духовного сенсу життятя". Цю премію, яка була заснована в 1999 році, свого часу отримали Мануель де Олівейра, Олександр Сокуров, Вім Вендерс.

Цю премію Махмальбаф отримав за фільм "Президент". Іранський режисер заявив, що дізнався про долю Олега Сенцова від програмного директора Міжнародного фестивалю "Край света", що проходить у Сахаліні, Олексія Медведєва, коли відвідав цей фестиваль минулого місяця.

"В останні роки ми чули багато заяв від російських лідерів, що Росія нарешті знайшла свою незалежну позицію і готова грати важливу роль на світовій арені, - заявив Махмальбаф. – Звісно, можна підтримати ці претензії. Але варто пам'ятати, що національне відродження неможливо будувати на основі брехні та пропаганди. Навіть знищення одного життя – винесення вироку у 20 років 39-річному режисеру – призведе до ще більшого покарання та відплати, які можуть спіткати всю країну. Шлях до кращого майбутнього може початися лише з великодушності, милосердя та розуміння. Сенцов має знімати нові фільми, а не рахувати роки у в'язниці".