Експерт розповіла, як тотальна корупція змусила молдаван вийти з протестами

У Кишиневі мітингувальники вимагають відставки президента Молдови, генпрокурора та дострокових виборів

Про це в ефірі Еспресо.TV розповіла директор програми Асоціації зовнішньої політики Вікторія Букетару.

"Ми можемо назвати цю акцію масштабною, бо люди вже створили наметове містечко. І вчора на майдан вийшли більше 100 тисяч людей зі всієї Молдови. Люди прийшли по своїй волі для того, щоб повернути країну і окарати учасників розкрадання мільярдів державних коштів", - сказала Букетару.

За її словами, наметове містечко буде існувати до тих пір, поки не виконаються всі вимоги мітингувальників.

"Люди говорять про відставку губернатора нацбанку, відставки генпрокурора, президента, дострокові вибори у березні і  саме головне - деполітимізація правоохоронних органів. Адже рівень корупції росте і люди не можуть з цим справитись і бачать, що президент немає ніякої влади і ніяк не впливає на кризову ситуацію в Молдові", - пояснила аналітик.

Також букетару повідомила, що ті поступки, що зробила влада не влаштовують протестуючих.

Нагадаємо,  в центрі Кишинева проходить багатотисячна антиурядова акція, яка, на думку організаторів, несе відповідальність за соціально-економічну кризу в країні.

Організатори, які вимагають створення уряду народної довіри, відставки президента і дострокових парламентських виборів, заявляють, що акція може стати безстроковою.

У будинку уряду Молдови відбулася зустріч прем’єра Валеріу Стрельця з учасниками акції. Глава уряду погодився на те, щоб акція мала постійний характер, однак попросив триматись у рамках закону.

У той же час під Генпрокуратурою Молдови сталися сутички поліції і руху "Антифа", кількох осіб затримали. Під будівлею розпочалося встановлення наметового табору.