Виробник "Буків" також проситься до Європи

Не тільки російський пропагандист Дмитро Кисельов, а і виробник зенітних комплексів "Алмаз-Антей" звернулися до Суду Європейського союзу з позовами з приводу попадання в санкційні списки на тлі подій на сході України

Тексти позовних заяв опубліковані в офіційному журналі Євросоюзу EUR-Lex, передає Еспресо.TV.

Свої позови "Алмаз-Антей" і Кисельов подали ще наприкінці весни - 19 і 22 травня відповідно. Вони містять ідентичні вимоги: визнати недійсним рішення Ради Європи від 13 березня 2015 про санкції щодо осіб і організацій, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, а також взяти на себе судові витрати.

У заяві "Алмаз-Антея" говориться, що Рада Європи не надала достатніх причин для включення концерну в санкційні списки з приводу ситуації в Україні, "з усією очевидністю допусщено помилку" при розгляді критеріїв введення санкцій, порушено принцип пропорційності покарання та основні права позивача, в тому числі право на захист і право на захист у суді.

Концерн "Алмаз-Антей" об'єднує майже півсотні підприємств з розробки та виробництва зенітних ракетних комплексів. Зокрема, компанія виробляє ЗРК "Бук", результатом використання якого міг стати крах малайзійського літака "Боїнг-777" під Донецьком.

Введені проти Кисельова як "центральної фігури державної пропаганди, яка підтримує відправку російських військ в Україну" санкції зокрема передбачають заборону на в'їзд на територію Євросоюзу, а також заморозку рахунків у європейських банках.

Нагадаємо, Дмитро Кисельов направив судовий позов до Ради ЄС з вимогою скасувати рішення про внесення його до санкційного списку й відшкодувати відповідні витрати.