Болгарія і Греція дали Росії повітряний коридор в Сирію

Якщо Росія дасть дозвіл на перевірку вантажу, Болгарія погодиться на надання їй повітряного коридору в Сирію. Надати повітряний коридор також погодилась і Греція

Про надання повітряного коридору над Болгарією повідомив глава МЗС Болгарії Даніел Мітов, повідомляє болгарський портал Mediapool.

За його словами, відмова Болгарії у наданні повітряного простору була обумовлена сумнівами в тому, що в літаках дійсно гуманітарна допомога.

"Якщо російські колеги згодні з тим, щоб на болгарському аеродромі ці літаки перевірялися, то ми видамо дозволи на польоти", - сказав Мітов.

При цьому він послався на обмеження, накладені ЄС у 2011 і 2012 роках щодо постачання певного виду товарів і послуг режиму Башара Асада.

"Ці рішення повинні виконувати всі держави-члени ЄС. Коли є достатньо інформації, яка дає підстави вважати, що існує невідповідність заявленої мети польотів і реальних поставок, то виникають сумніви. Ми не дали дозвіл на політ саме з цієї причини", - наголосив міністр.

Про надання російським літакам повітряного коридору на Грецією повідомляє Інтерфакс з посиланням на представника прес-служби посольства Росії в Афінах. Співрозмовник агентства зазначив, що дозвіл на проліт через повітряний простір Греції "оформлено нотою МЗС Греції від 31 серпня".

Представник грецького МЗС Константінос Котрас на запитання журналіста про надання цивільним літакам з Росії повітряного коридору відповів, що "жодна із сторін не заявила про претензії і негативні коментарі у зв'язку з даним питанням, навпаки, дії Греції були високо оцінені", - повідомляється на сайті МЗС Греції.

Нагадаємо, вчора у Міністерстві закордонних справ Болгарії підтвердили дані ЗМІ про те, що країна відмовилась пускати російські літаки з гуманітаркою для Асада через свій повітряний простір.