Савченко та Нємцова номінували на премію Сахарова

Українську льотчицю Надію Савченко, заарештовану в Росії, а також убитого російського опозиціонера Бориса Нємцова номінували на премію імені Сахарова 2015 року

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на "Крым.Реалии".

Крім того, серед номінантів - екс-співробітник Агентства національної безпеки США Сноуден, який з серпня 2013 живе в добровільному вигнанні в Росії після викрадення тисяч секретних документів і передачі їх у ЗМІ.

Премія в 50 тис. євро, заснована Європарламентом в 1988 році, щорічно вручається особам чи групам людей, які присвятили своє життя захисту прав людини і свободи слова.

Українська льотчиця, народний депутат Надія Савченко вже понад рік перебуває в СІЗО в Росії. Громадянку України в Росії, зокрема, звинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, які торік влітку без дозволу української влади перебували під Луганськом. Савченко та її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили сепаратисти, потім примусово переправили до Росії. Попереднє слухання у справі Савченка відбудеться 15 вересня в російському Донецьку. Захисту відмовили у клопотанні про перенесення слухань у Москву.

Борис Нємцов був убитий пізно ввечері 27 лютого в центрі Москви. За звинуваченням у причетності до вбивства політика заарештовано п'ятьох уродженців Чечні. Слідчі вважають їх виконавцями злочину. Замовники вбивства поки не встановлені.