США будуть тиснути на Ірак, щоб не допустити польотів до Сирії

Американський аналітик вважає, що США повинні натиснути на Ірак, щоб зупинити польоти російських "гумконвоїв" до Сирії

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на телеканал CBS.

За даними американської розвідки, до Сирії вже прибуло три російські Ан-124 "Руслан", на яких прибуло 100 російських десантників, три збірні будівлі для проживання 1000 людей, портативне обладнання для авіаційної навігації, розповів в ефірі телеканалу головний аналітик CBS з безпеки, колишній заступник голови ЦРУ Майкл Морелл.

"Досить складно зрозуміти, що відбувається. Але головна теорія полягає в тому, що Росія будує в Сирії авіабазу. Непокоїть те, що звідти вони зможуть проводити авіаудари від імені Асада по ІД, ан-Нусрі та поміркованій опозиції", - зазначив Морелл.

За його словами, єдине, що можуть зробити США – це перекрити Росії можливість постачати озброєння для Асада повітряним шляхом.

Загалом існує три можливі маршрути, пояснив Морелл. Перший – через Туреччину, але вона давно виступає проти Башара Асада, тому не дозволяє росії користуватись своїм повітряним простором.

Другий варіант – через Болгарію та Грецію. Але Болгарія заявила, що пропускатиме російські літаки до Сирії лише в тому випадку, якщо їм дозволять перевіряти їхній вантаж.

Фото: CBS

Третій варіант маршруту – через Іран.

"Але для цього доведеться також летіти над Іраком. Тому США повинні здійснити значний дипломатичний тиск на Ірак, щоб зупинити ці польоти. Подивимось, що зроблять іракці", - зазначив Морелл.

Нагадаємо, Україна також закрила повітряний простір для літаків, що летять з Росії до Сирії.

У середу, 9 вересня, російське МЗС визнало присутність своїх військових та техніки в Сирії. За словами представниці МЗС Росії Марії Захарової, росіяни допомагають сирійцям опановувати російську військову техніку.

Наступного дня голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що російські військові знаходяться в Сирії вже багато років. А також визнав те, що літаками з гуманітарним вантажем Росія перевозить до Сирії також і військову техніку.

Російська газета "Коммерсантъ" пише, що Росія надає Сирії стрілецьку зброю, БТРи, гранатомети та інше.