Учені хочуть "розбудити" доісторичний вірус, якому 30 тис. років

У російському Сибіру французькі вчені знайшли гігантський доісторичний вірус, який пробув у замороженому стані близько 30 тис. років

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на fusion.net.

Знахідку виявила група дослідників із французького Національного центру наукових досліджень.

Про відкриття повідомив один з координаторів дослідження, опублікованого в Записках Академії наук США, Жан-Мішель Клаврі.  

Повідомляється, що вірус  Mollivirus sibericum є вже четвертим типом доісторичного вірусу, який був виявлений за період з 2003 року, і другий тип вірусу, який знайдений групою французьких учених.  

Виявилося, що гігантський вірус може допомогу в лікуванні захворювання очей. Тож, вчені вирішили "розбудити" його, але перед початком процесу розмороження вчені мають з'ясувати рівень його небезпеки живих організмів, інакше навіть найменша помилка може спровокувати трагічні наслідки.

Вірус Mollivirus sibericum відноситься до класу гігантських вірусів із розміром 0,6 мікрон.  

Водночас, вчені наголошують, що оскільки два з чотирьох гігантських вірусів були знайдені у вічній мерзлоті, варто  замислитися про небезпеку пробудження подібних гігантських вірусів в результаті людської діяльності в арктичних регіонах, багатих на поклади корисних копалин.

Нагадаємо, що в Африці палеонтологи знайшли невідомого предка людини. Знайдені рештки датуються періодом 100 тисяч років тому і належать істоті, яку вчені назвали Homo Naledi.