Україна повинна бути ключовим пріоритетом ЄС і США, - Яценюк

Україна має лишатися ключовим пріоритетом для США та європейської спільноти

Таку думку висловив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на XII щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES), повідомляє Еспресо.TV із посиланням на Укрінформ.

"Я можу сказати одну річ, яка буде справедлива і для ЄС, і для США. Я хочу, щоб Україна лишалася на їхніх радарах, тому що США намагається вирішити проблеми у світі, ЄС намагається вирішити проблеми у самому ЄС. І в них є свої політичні розклади. І дуже важливо, щоб Україна була для них ключовим пріоритетом. Тому що Росія бореться не тільки з Україною. Російський президент бореться проти цінностей вільного світу", - підкреслив Яценюк.

Він наголосив, що очікує від світової спільноти не лише економічної та політичної допомоги, але і допомоги з озброєнням.

"Ми просили у них зброю лише для оборони, а не для нападу. Ми розуміємо, що не буде військового вирішення цього конфлікту. Але не буде ніякого вирішення, якщо не буде війська. Нам потрібна сильна армія. Ми чекаємо, поки нам дадуть озброєння", - підкреслив очільник уряду.

Він нагадав, що Росія підтримує ескалацію конфлікту не лише в Україні, але і у Сирії.

"Давайте поговоримо про ЄС. Там ще одна криза, яку спричинила ситуація у Сирії. Там стався конфлікт. Там страждають люди. Можете мені нагадати, хто підтримує політичний режим Башара Асада? Президент Путін. Можете нагадати, хто зараз створює нову військову базу в Сирії? Президент Путін. Ви розумієте, що це план Росії з дестабілізації усієї політики?" - зазначив Яценюк.

На його переконання, подолати російську агресію можна лише у тому разі, якщо весь світ дасть на неї спільну відповідь.

"Ми в Україні знаємо, що таке біженці. У вас, у ЄС, тисячі біженців, у нас – мільйони переселенців. Ми, я маю на увазі весь світ, можемо досягти успіху, якщо у нас буде єдина відповідь на агресію Росії. Росія порушила міжнародне законодавство - і ми нічого не кажемо! Ми кажемо, що ми напевне відмінимо санкції, якщо буде припинення вогню", - наголосив прем’єр.

Також він зауважив, що Путін стане "політичним трупом" у світі, якщо продовжить наступ і захоче захопити більше території Донецької та Луганської областей.