Вибори на Донбасі можливі тільки на основі Копенгагенських критеріїв, - Клімкін

Міністр закордонних справ України наголосив, що вибори на Донбасі можуть відбутися тільки на основі Копенгагенських критеріїв

Про це він сказав після завершення берлінської зустрічі міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки", передає Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

"Ми констатували надзвичайні розбіжності щодо конституційних змін: російська сторона продовжує наполягати на тому, що вони не є відображенням того, яким чином має здійснюватися процес деескалації та стабілізації", - сказав Клімкін.

За його словами, він дуже детально пояснив і політичну, і юридичну логіку конституційних змін і закону про особливості місцевого самоврядування.

"Тільки створення легітимних органів влади після виборів є ключем до стабілізації, це був основний момент у політичних дискусіях",  - підкреслив український міністр.

Він нагадав, що вибори повинні бути вільними і чесними, під контролем міжнародного співтовариства і ОБСЄ на основі 9 критеріїв, відомих вже більше 20 років (починаючи з Копенгагенського саміту), і під якими всі підписалися, в тому числі і Росія.

"Або ми імплементуємо ці критерії і називаємо вибори вільними і чесними, або ми розписуємося в тому, що російська сторона не готова забезпечити проведення вільних і чесних виборів".

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на 12-ій щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії наголосив, що українська влада готова провести вільні та чесні вибори в Донецьку і Луганську.