Експерти пояснили, чому підвищення зарплат та пенсій зашкодить українцям

Збільшення витрат бюджету на 14,3 млрд грн урядом для соціальних програм є передчасним і виховує економічну незрілість українців

Таку думку висловили експерти громадської організації "Ціна держави: популярна економіка", передає Еспресо.TV.

"Хоча таке підвищення сприймається позитивно, ми вважаємо такий крок передчасним. Звісно, стрімка девальвація гривні значно знецінила доходи населення. Однак роздача тимчасових інфляційних доходів не несе покращення матеріального стану українців, водночас привчає до думки, що хтось (уряд, держава) повинен забезпечувати їм бажаний добробут", - зазначають вони.

Натомість основне завдання уряду, зазначають в експерти "Ціна держави", створювати умови для самостійного заробітку активних та підприємливих громадян.

Відповідно до проекту змін до бюджету-2015, вже з 1 вересня на 160 грн (з 1218 до 1378 грн) запропоновано підвищити мінімальну зарплату, а на 154 грн прожитковий мінімум (з 1176 до 1330 грн). Як наслідок, збільшиться розмір мінімальної пенсії (+125 грн), стипендій, соціальних виплат, допомог тощо.

Додаткова соціальна щедрість буде коштувати 14.3 млрд грн. Зокрема збільшити видатки пропонується на виплату пенсій (1.2 млрд грн) та покриття дефіциту коштів Пенсійного фонду (2.7 млрд грн), погашення заборгованості різниці в тарифах (2.9 млрд грн), освітню (1.6 млрд грн) та медичну (1.4 млрд) субвенції, на оборону та безпеку (0.9 млрд грн). 

Зокрема експерти організації зазначають, що раніше уряд повідомляв про розгляд трьох моделей такого підвищення, вартістю від 5 до 10 млрд грн до кінця року.