"Солідарність" відкрито підігрує Кернесу висуненням Давтяна в мери Харкова, - політолог

"Солідарність" відкрито підіграє чинному меру Харкова Геннадію Кернесу висуненням Олександра Давтяна на посаду міського голови.

Про це заявив голова Спілки молодих політологів України Андрій Єременко.
 
"Півтора роки тому ми проводили в Харкові моделювання виборів у місцеві ради. Тоді отримали ситуацію, що Генадій Кернес, який, за великим рахунком, вже давно не влаштовує еліти все одно залишається мером. Причому одним з ключових гравців, завдяки яким головний ворог усіх еліт міста залишається градоначальником, в моделюванні виявилася саме Адміністрація президента. Потім це мало досить погані наслідки для президентської партії: вони втратили майже весь електоральний потенціал, який у них був у Харкові. Але гірше інше. Справа в тому, що явне потурання Києва Кернесу навіть лояльними депутатами сприйнялося як слабкість і визнання права Кернеса на подальший "віджим" власності нелояльних йому бізнесменів та інші "витівки", які так вдало навчилися робити "Гепа з Допою" за часів Януковича (саме при них мітинги в Харкові розганялися за допомогою включених бензопил)", - заявив політолог.
 
Він вважає, що висунення від "Солідарності" кандидатом у мери Харкова Олександра Давтяна свідчить про те, що "Солідарність" не просто  по-тихому підіграє нинішньому, більш ніж сумнівному градоначальнику, а робить це демонстративно і відкрито".
 
"А головне, стало зрозуміло, що сценарій здачі Харкова Кернесу на одноосібне "годування" перетворився з "ймовірного" в "неминучий". А значить неминучими стали всі ризики, що випливають з цього. Перший і головний ризик - розчарування в новій владі. Фактична підтримка новим президентом Кернеса говорить про те, що "жити по-новому" ніхто навіть не збирається. А значить Порошенко для харків'ян нічим не відрізняється від Януковича", - зазначив експерт.
 
Політолог підкреслив, що для Кернеса це тягне за собою низку ризиків.
 
"Його супротивникам стає остаточно зрозуміло, що через вибори його не змістити. А отже контролювати його будуть громадські діячі, причому дуже жорстко і дуже публічно. Місто будуть стрясати корупційні скандали один за одним. Міська влада буде реагувати в своєму стилі (в якому стилі реагує харківська влада, яка здатна застосувати для розгону демонстрантів навіть не міліцейські кийки, а включені бензопили, думаю, всім зрозуміло). Однак, неможливо тримати величезне і дуже інтелектуальне місто в підпорядкуванні одним тільки залякуванням. А значить ситуація рано чи пізно вийде з-під його контролю. Чим такий вихід може закінчиться - одному Богу відомо, але зрозуміло, що буде дуже голосно і з великою кількістю як мінімум побитих людей, а як максимум... загалом всі розуміють, що бензопили з Харкова нікуди не поділися. А у самого Кернеса характер м'якшим не став", - резюмував експерт.