США просили Ірак закрити небо російській "гуманітарці" в Сирію, - The New York Times

Крім Болгарії та Греції, США просили також Ірак закрити повітряний простір для російських літаків, що під виглядом гуманітарної допомоги транспортують Сирії зброю

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The New York Times.

Американські дипломати піднімали питання закриття повітряного простору з іракським урядом 5 вересня, повідомляє видання з посиланням на власні джерела серед американських дипломатичних кіл.

Іракська сторона пообіцяла розглянути прохання, але тиждень після розмови рішення лишається не прийнятим.

Речник прем'єр-міністра Іраку відмовив виданню в коментарі, пояснюючи, що не має жодної інформації ані щодо російських польотів, ані щодо прохань США.

За повідомленнями американських чиновників, принаймні сім величезних російських транспортних літаків вилетіли із авіабази у південній Росії минулого тижня з обладнанням для Сирії. Всі вони пролітали в іранському або ж іракському повітряному просторі. 

Їхнім пунктом призначення був аеродром на південь від сирійської Латакії, яка може стати найбільш визначною російською військовою базою на Близькому Сході, передає видання слова свого інформатора.

Нагадаємо, раніше на прохання США Болгарія заборонила Росії здійснювати "гуманітарні" польоти до Сирії. Слідом за Болгарією повітряний простір закрила також Україна. Росія заявила, що літатиме через Іран.