Суд зобов'язав відкрити таємницю слідства про трагедію 2 травня в Одесі

Одеський апеляційний адміністративний суд зобов'язав відкрити доступ до результатів експертизи тіл загиблих 2 травня в Одесі

Про це пише Еспресо.TV із посиланням на Думская.

Суд залишив у силі рішення першої інстанції за позовом Леоніда Штекеля та Сергія Діброва, згідно з яким журналісти можуть отримати копії висновків судово-медичних експертів у справі 2 травня.

Суд підтвердив, що до висновків експертів, які зроблені в рамках кримінального провадження, існує великий суспільний інтерес. Представники міліції, прокуратури та бюро СМЕ (судово-медичної експертизи - ред.) не змогли довести необхідність обмеження доступу до цієї інформації в таких умовах.

Відтак відповідно до рішення суду обласне бюро СМЕ зобов'язане надати журналістам за їх запитом копії відповідних документів без вказівки імен, прізвищ та інших ідентифікуючих даних загиблих та експертів.

За словами Діброва, це перше судове рішення такого роду в Україні.

"Події 2 травня були надзвичайно трагічними і резонансними, і наявність суспільного інтересу до них навіть не потребує доведення. Рік тому я пообіцяв, що ми доб'ємося публікації цих документів через суд - і сьогодні цю обіцянку можна вважати виконаною. Нам довелося докласти чимало зусиль, щоб довести право громадськості на цю інформацію. Тепер у нас є можливість аргументовано спростовувати численні міфи і чутки, які вже більше року циркулюють навколо одеської трагедії і дискредитують одеситів, Одесу і Україну по всьому світу", - сказав він.

Нагадаємо, Генпрокуратура повідомила про підозру колишньому керівнику ГУ МВС України в Одеській області Петру Луцюку у службовій недбалості під час подій 2 травня 2014.

Як повідомлялося, наприкінці червня цього року в Одесі було встановлено особу останньої, 48-ї, жертви масових заворушень, які відбулися в місті 2 травня 2014 року.