У Росії почався суд над українцями, які нібито воювали у Чечні

У Верховному суді Чечні почалися попередні слухання у кримінальних справах стосовно українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, яких обвинувачують у тому, що вони в 1994-1995 роках воювали у Чечні на стороні УНА-УНСО

Про це повідомив представник СК РФ Володимир Маркін, передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу відомства, 

За версією російського слідства, "на початку 1990-х років на території України була створена воєнізована політична організація право-радикального спрямування "УНА-УНСО", що дотримується націоналістичної ідеології, одними з цілей і завдань якої була протидія російській владі у будь-якій формі та знищення громадян РФ російської національності".

Слідчі стверджують, що, до організації окрім Миколи Карпюка, Станіслава Клиха, Олександра Малофеєва, входив Олександр Музичко та Дмитро Ярош.

"Так, виконуючи накази керівників банди, Карпюк спільно з Музичком очолили банду під назвою "Вікінг", до якої також увійшли учасники "УНА-УНСО" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Олександр Малофеєв, Станіслав Клих та інші особи", - стверджують слідчі Слідкому.

Вони заявляють, що у період із грудня 1994 по січень 1995 року Карпюк, Клих, Малофеєв спільно з іншими учасниками банд неодноразово брали активну участь у бойових зіткненнях із військовослужбовцями ЗС РФ на території Президентського палацу, площі Минутка та залізничного вокзалу міста Грозного, в ході яких вбили щонайменше 30 військовослужбовців і щонайменше 13 завдали поранення.

"Наразі слідством зібрана достатня доказова база, в зв'язку з чим кримінальну справу стосовно Карпюка і Клиха із затвердженим обвинувальним висновком направлено до суду для розгляду по суті", - йдеться в повідомленні.

Клих і Карпюк були заарештовані більше року тому, й за цей час до них жодного разу не був допущений консул України.

Нагадаємо, 8 вересня глава Слідкому Росії Олександр Бастрикін заявив, що слідство має інформацію про нібито особисту участь Яценюка у бойових діях у Чечні. За даними Бастрикіна Яценюк також брав участь, як мінімум, у двох збройних сутичках, що відбувалися 31 грудня 1994 року на площі Мінутка в місті Грозний і в лютому 1995 року в районі міської лікарні № 9 міста Грозний, а також у тортурах і розстрілах полонених.