Запаси газу в Україні до зими складуть 16-18 млрд куб. м, - Демчишин

Запаси природного газу в підземних сховищах України до зими складуть 16-18 млрд куб. м, цього обсягу має вистачити для проходження опалювального сезону

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин, передає Еспресо.TV із посиланням на "Інтерфакс".

"У нас є мінімум ще місяць, за який ми, як мінімум, мільярд кубічних метрів повинні закачати в сховища. Тобто реально, без будь-яких форс-мажорних обставин, має бути 16 млрд куб. м на початок опалювального сезону, що не набагато менше, ніж торік. Враховуючи знижене споживання, в принципі, ситуація не настільки критична, але для повного комфорту ми плануємо отримати гроші і, як мінімум, ще 2 млрд закачати", - сказав він на прес-конференції в Києві у вівторок.

За словами міністра, в кінці вересня Україна планує отримати від міжнародних кредиторів близько $ 200 млн для закупівлі природного газу.

"До кінця цього місяця ми говоримо про $ 200 млн, може, трохи більше", - сказав Демчишин.

Він уточнив, що кошти від Світового банку (СБ) на ці ж цілі можуть надійти не раніше кінця жовтня.

"Навіть якщо гроші будуть дещо пізніше, їх можна буде використовувати для закачування з потоку. Тобто ми не зможемо закачувати в сховища, але зможемо заміщати обсяг, який надходить по реверсу або з Росії і направляти його на споживання, а сховища притримувати, не споживати обсяг зі сховищ, а залишити на холодний період", - додав міністр.

Читайте також: Демчишин назвав ціну російського газу для України неринковою.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" у зв'язку з нестачею обігових коштів для закупівлі та подальшого закачування природного газу в рамках підготовки до опалювального сезону веде переговори про залучення фінансування з низкою міжнародних фінансових організацій.

ЄБРР, зокрема планує виділити на ці цілі $ 300 млн, Світовий бакнк - $ 500 млн. Крім того, IFC може виділити $200-250 під закупівлю і закачування газу в ПСГ країни іноземним трейдерам.

Україна почала відбір газу з ПСГ в опалювальний сезон 2014/2015 рр. з 20 жовтня 2014 при наявності запасів в обсязі 16 млрд 749,6 млн куб. м, а завершила його 10 квітня 2015 із запасами 7 млрд 609, 2 млн куб. м.

Станом на 13 серпня 2015 в ПСГ України знаходиться 15,011 млрд куб. м газу.