МЗС вручило ноту протесту російському консулу через порушення прав Карпюка та Клиха

Міністерство закордонних справ України вручило ноту протесту консулу Росії через порушення прав українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу МЗС. 

"МЗС України неодноразово звертало увагу на грубі порушення прав Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, яких тримають під вартою в Росії з березня 2014 року та відповідно – з серпня 2014 року", - йдеться в повідомленні. 

Окрім того, у відомстві зазначають, що у зв'язку з цим 15 вересня 2015 року до МЗС України було викликано консула Посольства Російської Федерації в Україні, якому наголошено на наявних порушеннях російською стороною прав громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, висловлено вимоги щодо забезпечення об'єктивного та неупередженого розгляду їхніх справ, неухильного виконання Росією своїх міжнародно-правових зобов'язань, притягнення до відповідальності осіб, винних у їх порушенні, а також вручено ноту МЗС України.

Нагадаємо, що Микола Карпюк та Станіслав Клих були арештовані в 2014 році головним слідчим управлінням Слідчого комітету Росії по Північно-Кавказькому федеральному округу та обвинувачуються в участі у бойових діях на території Чечні у 1994-1995 роках.

15 вересня у Верховному суді Чечні почалися попередні слухання у кримінальних справах стосовно українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, яких обвинувачують у тому, що вони в 1994-1995 роках воювали у Чечні на стороні УНА-УНСО. В той же день, адвокат обвинувачених українців попросила суду присяжних.