Тарифи на ЖКГ можна знизити на 20-30%, - Омельченко

Тарифи на газ, електроенергію, гарячу і холодну воду можна зменшити на 20-30%, якщо повернути з управління монополістів у власність міста ТЕЦ, тепломережі, підстанції.

Про це заявив кандидат на посаду міського голови, лідер партії "Єдність" Олександр Омельченко.

"ТЕЦ-5, ТЕЦ-6, всі газові, енергетичні підстанції, підпункти - це комунальна власність Києва, передана в управління або в оренду монополістам "Київгаз", "Київенерго", "Київводоканал". Перший крок - в один день все повернути в комунальну власність Києва. Розірвати договори оренди, договори використання, тому що це наша, міська, власність. Це автоматично на 20-30% зменшить всі тарифи", - зазначив Олександр Омельченко.

Він також акцентував увагу на тому, що крім високих тарифів киянам часто надають неякісні послуги і завищують норми споживання.

"Гаряча вода повинна бути не менше 50 градусів, але нам таку не дають, обманюють. Холодну воду оброховують по 9 кубів на людину, а має бути по 2-3", - підкреслив колишній столичний голова і закликав городян не залишати факти порушень без уваги.

За його словами, оплата ЖКГ не повинна перевищувати 12% доходу сім'ї. «Ні не однієї країни в Європі, щоб все по сукупності комунальні послуги, перевищували 18-22% від доходу загального родини. Вся комуналка повинна обходитися сім'ї в 10-12%. А у нас при прожитковому мінімумі в 1218 гривень потрібно віддати півзарплати або всю пенсію тільки за комуналку», - сказав Олександр Омельченко.

Також політик зазначив, що навіть вимоги МВФ щодо підвищення тарифів можна було б обійти, оскільки Україна видобуває достатньо газу, щоб забезпечити потреби населення. "Ми в Україні видобуваємо 18 млрд кубометрів газу власного, і він нам обходитися в 5 разів дешевше, ніж той, який ми купуємо у Росії. Тому уряду потрібно було прийняти рішення, що весь газ, який видобувається на території України, а його повністю вистачає, йде на потреби народу і на дитячі садки, школи, а вже промисловості - хімія, енергетика, машинобудування, трубопрокат - давати за ринковою ціною", - пояснив Олександр Омельченко.