Кінець Мінським угодам. Захарченко офіційно призначив вибори у "ДНР" на 18 жовтня

Ватажок "Донецької народної республіки" Олександр Захарченко призначив проведення місцевих "виборів" на 18 жовтня 2015 р

Глава самопроголошеної Донецької республіки Олександр Захарченко підписав указ про проведення місцевих виборів 18 жовтня, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ТАСС.

"Сьогодні мною підписаний указ про призначення виборів до органів місцевого самоврядування, які відбудуться 18 жовтня 2015", - заявив Захарченко.

Відзначається, що в цей день пройде лише перший етап виборів.

"Повністю завершити виборчий процес місцевого рівня ми плануємо в першому півріччі 2016 року", - заявив Захарченко.

На першому етапі будуть вибирати глав ряду міських та районних адміністрацій. На подальших етапах будуть обрані керівники сільських, селищних та інших рівнів.

Нагадаємо, бойовики "ДНР" заявили про намір провести "власні вибори"ще 2 липня.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр відреагував на це, зазначивши, що такі вибори не відповідатимуть Мінським угодам.

Як відомо, Україна наполягає на тому, що вибори на окупованих територіях повинні проходити винятково згідно з українським законодавством і тільки після того, як російські війська залишать територію України і українсько-російський кордон буде контролюватися Києвом.

Президент Петро Порошенко 6 липня підписав закон про місцеві вибори в Україні, призначені на 25 жовтня, проте бойовики його проігнорували. Натомість терористи вигадали власні правки до цього закону, одна з них безпосередньо забороняє українським ЗМІ брати участь у заходах виборчого процесу в "ДНР".

Крім того, лідер терористів "ЛНР" Ігор Плотницький також заявив, що влаштує вибори в самопроголошеній республіці без дозволу України.

Також раніше російська газета "Коммерсантъ" з посиланням на джерела в західних дипломатичних кругах повідомляла, що США та ЄС можуть ввести нові санкції проти Росії після псевдовиборів у "ДНР-ЛНР".

А прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляв, що псевдовибори на окупованому Донбасі призведуть до зриву Мінських домовленостей.

В свою чергу міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, щоДонецьк і Луганськ готові провести вибори на основі законодавства України і в присутності спостерігачів ОБСЄ.

Раніше "керівник адміністрації глави" "ДНР" Максим Лещенко заявляв, що вони направили в Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ запрошення спостерігати за виборами 18 жовтня. Але в ОБСЄ заявили, що не спостерігатимуть за псевдовиборами у "ДНР" і "ЛНР".