Під санкції України потрапили журналісти з BBC та зниклі в Сирії іспанці

Британська телерадіокорпорація BBC обурена тим, що під українські санкції потрапили її журналісти, які працюють у Москві

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Радіо Свобода".

Серед співробітників BBC, які потрапили під персональні санкції, двоє британців та один росіянин. Це кореспондент Стів Росенберг (Steve Rosenberg), продюсер московського бюро Емма Уеллс (Emma Wells) та оператор Антон Чичеров.

Це "ганебний напад на свободу засобів інформації", - сказав "Радіо Свобода" редактор служби іноземних новин компанії Ендрю Рой.

"Ці санкції проти журналістів BBC, які повідомляють про становище в Україні неупереджено й об’єктивно, цілком недоречні і нез’ясовні, і ми закликаємо владу України негайно зняти їх зі списку", - йдеться в офіційній заяві Роя.

Журналісти наведені в частині санкційного списку, перелічені в якій названі "міжнародними спостерігачами" на "виборах" у Донецькій та Луганській областях і "референдумі" в Криму.

Газета The Guardian зауважила, що в список потрапили іспанські журналісти Антоніо Памплієга та Анхель Састре. Вони ще у липні разом із колегою Хосе Мануелем Лопесом зникли в Сирії. Вважається, що їх викрали бойовики.

У середу, 16 вересня, президент України Петро Порошенко підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 вересня, що запроваджує розширений список фізичних і юридичних осіб, яких стосуються санкції України через їхню причетність до дестабілізації в державі.

Тим часом міжнародна неурядова організація у Нью-Йорку Комітет захисту журналістів засудила указ президента України Петра Порошенка, який поширює санкції на щонайменше 41 журналіста та блогера.