Путін задумав нову авантюру з "зеленими чоловічками" в Сирії, - Financial Times

Володимир Путін задумав "нову міжнародну авантюру" за участю так званих "зелених чоловічків"

 Пише в четвер Financial Times, передає Еспресо.TV

"Пам'ятаєте маленьких зелених чоловічків, російських військових у немаркованій уніформі, що вперше з'явилися в Криму в минулому році? ... Можливо, "зелені чоловічки" з'явилися знову - цього разу в Сирії, де Володимир Путін замишляє чергову міжнародну авантюру", - йдеться в статті.

Сирія не є новим напрямком у політиці Росії, так як давно є головним союзником Москви на Близькому Сході, однак раптово набуває стратегічного значення. Путін не робить секрету з того, що він нарощує роль Москви в Сирії, міністр закордонних справ Сергій Лавров визнав, що Росія як і раніше постачає до Сирії зброю, нагадує автор замітки.

Путін змусив Захід гадати про те, якими будуть його подальші кроки в Сирії, йдеться в статті.

"Може бути, активізація політики Москви щодо Сирії - просто диверсія, щоб відвернути увагу від України ... Можливо, Росія сповнена рішучості забезпечити виживання режиму Асада в Дамаску за всяку ціну. Можливо, Москва вважає, що режим валиться, і Путін зміцнює військову присутність Росії, щоб забезпечити роль Москви в "постасадовскую" епоху", - пише Financial Times.

Тим часом найбільш реалістичним сценарієм автор замітки називає ймовірність того, що Росія використовує ситуацію в Сирії, "щоб продемонструвати свою міць і розширити свій вплив на Близькому Сході", при цьому подальші кроки в Кремлі поки не продумали.

"Впливати на стан справ в Сирії в даний час намагається така кількість сил, що поява "зелених чоловічків" не сильно погіршить ситуацію. Але, судячи з усього, що б Путін не затівав в Сирії, російське втручання навряд чи поліпшить ситуацію", - підсумовує FT.