Росія мріє виклянчити в Бубки дозвіл виступати кримчанці на Олімпіаді-2016

Олімпійський комітет Росії (ОКР) вступив в переговори з Національним олімпійським комітетом (НОК) України про можливість виступу кримської списометальниці Віри Ребрик під триколором на Іграх-2016 у Бразилії

Про це заявив генеральний секретар Всеросійської федерації легкої атлетики (ВФЛА) Михайло Бутов, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "ТАСС".

"Олімпійський комітет Росії в курсі цієї ситуації і вже зробив низку кроків у бік її вирішення. Як скоро завершиться цей процес, мені невідомо. Можу сказати, що Всеросійська федерація легкої атлетики зробила з переходу Ребрик в збірну Росії все, що могла", - зазначив Бутов.

Питання про перехід в збірну Росії Ребрик, яка здобула для України "золото" чемпіонату Європи-2012, було вирішене на початку серпня-2015 після майже півторарічних складних переговорів між федераціями легкої атлетики Росії та України відповідно до правил Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій (IAAF).

Кримчанка отримала право виступити за нову збірну в кінці серпня на чемпіонаті світу в Пекіні. Однак для того, щоб Ребрик мала можливість потрапити в заявку Росії на Ігри-2016, потрібно отримати попередню згоду НОК України.

Відомі випадки, коли національні олімпійські комітети, що не поділяли рішень з місцевими федераціями про перехід спортсменів в іншу країну і накладали вето на участь, міняли громадянство атлетів в Олімпійських іграх. Так, колишній кенійський бігун Вілсон Кіпкетер, який виграв для Данії в 1995 році "золото" чемпіонату світу, потім не отримав дозволу від НОК Кенії виступити за цю європейську країну на Іграх-1996.

Ребрик у складі збірної України виступала на Олімпійських іграх 2008 і 2012 року. Наприкінці серпня на чемпіонаті світу в Пекіні кримська атлетка травмувала коліно в заключній тренувальної спробі і не зуміла пробитися у фінальну частину змагань.

Як уже повідомлялося, нещодавно Росія заявила, що Олімпійський комітет Росії та НОК України домовилися про те, що колишня українська чемпіонка світу з сучасного п'ятиборства Ганна Буряк може бути заявлена як спортсменка від Росії на Олімпіаді-2016.