У Чилі за 9 годин сталося вже 36 потужних землетрусів

Не менше 35 повторних поштовхів відбулося за останні дев'ять годин у центральній частині Чилі після того, як у ніч на четвер за місцевим часом (вранці у четвер за київським) там було зафіксовано потужний землетрус магнітудою 8,3 бала

Про це повідомила в четвер Геологічна служба США, передає Еспресо.TV з посиланням на Інтерфакс-Україна.

За даними чилійських сейсмологів, магнітуда основного поштовху склала 8,4 бала.

Геологічна служба США повідомила, що епіцентри повторних поштовхів знаходилися поблизу міст Ільяпель (провінція Чоапа) і Овал’є (провінція Лімарі) і біля узбережжя центральної частини Чилі. Магнітуда сильних повторних поштовхів сягала 6,5-7,0 бала.

Тим часом Геологічна служба США повідомляє, що на півночі Чилі також стався землетрус. Його магнітуда та наступних трьох поштовхів сягнула 5,0.

Заступник міністра внутрішніх справ Чилі Махмуд Алеуй у ніч на четвер, коли за місцевим часом стався землетрус, повідомив, що в результаті стихійного лиха п'ять осіб загинули, ще один вважається зниклим безвісти.

За його словами, причина загибелі людей - обвалення, а також серцеві напади, викликані землетрусом. При цьому Алеуй не виключив, що кількість жертв зросте.

Заступник міністра підтвердив, що район землетрусу - чотири комуни в провінції Чоапа на північ від столиці країни Сантьяго-де-Чилі - оголошений зоною катастрофи. Він переданий під контроль збройних сил країни.

За даними влади, через стихійне лихо евакуйовано близько 1 мільйона людей. За словами Алеуйя, без світла залишилися приблизно 245 тис. сімей. У четвер в молодших та середніх класах шкіл регіону скасовані заняття.

Глава МВС Чилі Хорхе Бургос зазначив, що евакуація жителів прибережних міст у зв'язку із загрозою цунамі - це превентивна міра.

Землетрус також відчувався на теренах Бразилії та Аргентини.

Він став шостим за величиною за всю історію в Чилі, а також найсильнішим на планеті з початку 2015 року.