З'явилось фото старовинної галактики-сусідки Чумацького Шляху

Європейська південна обсерваторія Ла Сілья опублікувала новий знімок карликової галактики Скульптора (The Sculptor Dwarf Galaxy), близької сусідки нашої Галактики Чумацький Шлях, отриманий з ширококутної камери Wide Field Imager на 2.2-метровому телескопі MPG/ESO

Про це повідомляє ESO, передає Еспресо.TV.

"Незважаючи на близьке сусідство, у цих двох галактик дуже різна історія, і, якщо можна так висловитися, характери. Галактика у Скульпторі значно менше і старше за Чумацький Шлях. Це робить її дуже цінною для вивчення формування зірок і галактик в ранньому Всесвіті. Проте вона дуже слабка і вивчати її непросто", - вказується в публікації.

Астрономи зазначають, що карликова галактика Скульптора - її ще називають еліптичним або сфероїдальним карликом у Скульпторі - карликова галактика сфероїдального типу, один з чотирнадцяти відомих галактик-супутників Чумацького Шляху. Ці наші галактичні "попутники" розташовані всередині гало Чумацького Шляху, сферичної області, що простягається далеко за межі спіральних рукавів нашої Галактики. Як видно з її назви, ця карликова галактика розташована у південному сузір'ї Скульптора. Її відстань від Землі - 280 000 світлових років. Незважаючи на свою близькість, вона була відкрита тільки в 1937 році, оскільки зірки в її складі дуже слабкі і показують слабку концентрацію до центру.

Проте, саме галактика в Скульпторі виявилася однією з перших карликових галактик, ідентифікованих як супутник Чумацького Шляху, що обертається навколо нього по своїй орбіті. Під час її виявлення форма галактики здалася астрономам незвичайною, але тепер сфероїдальні карлики відомі як важливі об'єкти, що допомагають зазирнути глибоко у минуле Всесвіту.

Наразі вважається, що Чумацький Шлях, як і усі великі галактики, утворився з дрібніших галактик на зорі існування Всесвіту. І якщо якісь з цих малих галактик збереглися до наших днів, вони повинні складатися з дуже старих зірок. Карлик в Скульпторі саме підходить на роль такої первинної галактики - в нім багато дуже старих зірок, які видно і на наведеному знімку.

Втім, астрономи стверджують, що не слід плутати цю слабку галактику з набагато яскравішою галактикою NGC 253 у тому ж сузір'ї Скульптора.