МВФ поки не визначився, що Україні робити з "кредитом Януковича"

Міжнародний валютний фонд (МВФ) поки не визначився зі статусом євробондів на $3 млрд, викуплених РФ в України

Про це повідомив в рамках регулярного прес-брифінгу офіційний представник фонду Вільям Мюррей, передає Еспресо.TV з посиланням на ПРАЙМ.

"Наша виконавча рада несе відповідальність за встановлення статусу цього боргу, і рішення з цього питання поки не прийнято", - відповів Мюррей на відповідне запитання журналістів.

Він також нагадав, про те, що виконавчий директор фонду Крістін Лагард відвідала нещодавно Київ і провела переговори з українською владою.

Крім того, Мюррей зазначив, що МВФ вітає програму реструктуризації українського держборгу, схвалену Верховною Радою.

У четвер парламент України ухвалив пакет урядових законів, що дозволяють запустити юридичну процедуру реструктуризації частини держборгу країни. Згідно з домовленостями України з комітетом кредиторів, Києву спишуть 20% номінального боргу - 3,6 мільярда з $18 млрд.

Раніше попередні умови реструктуризації держборгу ухвалив уряд України, включивши до її периметр і викуплені Росією євробонди на $3 млрд, які в Києві вважають комерційним, а не державним кредитом.

Росія неодноразово озвучувала позицію, що брати участь у цієї реструктуризації не планує. Але прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк неодноразово повторював, що Київ не має наміру надавати Росії кращі умови реструктуризації, тому РФ повинна погодитися на загальні умови.