Росія продовжує вимагати "борг Януковича" повністю і в строк

Росія очікує погашення боргу України в $3 млрд доларів повністю і вчасно

Про це йдеться в повідомленні уряду РФ, передає Еспресо.TV.

"Позиція Росії залишається колишньою: Україна повинна повністю і в строк розплатитися за зобов'язаннями, придбаним в грудня 2013 року за рахунок коштів ФНБ. Так звана боргова операція, в якій Росія не приймає участі, не здатна достатньою мірою полегшити борговий тягар України", - заявляють в Москві.

Уряд РФ відзначає, що Україна як дебітору вигідніше заплатити прямо зараз, оскільки дефолт за цими зобов'язаннями її буде коштувати набагато дорожче: доведеться сплатити не тільки судові витрати, а й штрафні відсотки за прострочення платежів.

Раніше повідомлялося, що Міжнародний валютний фонд (МВФ) поки не визначився зі статусом євробондів на $3 млрд, викуплених РФ в України.

У четвер парламент України ухвалив пакет урядових законів, що дозволяють запустити юридичну процедуру реструктуризації частини держборгу країни. Згідно з домовленостями України з комітетом кредиторів, Києву спишуть 20% номінального боргу - 3,6 мільярда з $18 млрд.

Раніше попередні умови реструктуризації держборгу ухвалив уряд України, включивши до її периметр і викуплені Росією євробонди на $3 млрд, які в Києві вважають комерційним, а не державним кредитом.

Росія неодноразово озвучувала позицію, що брати участь у цієї реструктуризації не планує. Але прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк неодноразово повторював, що Київ не має наміру надавати Росії кращі умовиреструктуризації, тому РФ повинна погодитися на загальні умови.