Військових-любителів алкоголю "перевиховують" гауптвахтою, - правозахисники

Представники секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини заявляють про порушення прав мобілізованих у навчальному військовому полігоні на Київщині

Про це пише Еспресо.TV з посиланням на прес-службу уповноваженого з прав людини.

Такого висновку представники омбудсмена дійшли під час відвідин полігону на території Переяслав-Хмельницького району Київської області 17 вересня.

Зокрема, під час огляду приміщення колишньої гауптвахти (зі слів командира військової частини, вона не використовується) були виявлені очевидні ознаки недавнього перебування людей у її камерах (свіжі газети, недопалки, пляшка з питною водою).

Подібні ознаки були виявлені й у металевому контейнері, що є на території наметового табору на території полігону. За непідтвердженими даними, він міг використовуватися для "перевиховання" бійців, які занадто схильні до вживання алкогольних напоїв.

Представники омбудсмена також заявляють, що у спальних приміщеннях на кожного військовослужбовця припадає удвічі менше корисної житлової площі, ніж це передбачено мінімальними стандартами (два квадратних метри замість чотирьох квадратних метрів). Крім того, більшість військовослужбовців не забезпечені рушниками та не мають постільної білизни.

У Міноборони наразі ці заяви про порушення прав мобілізованих військових не коментували.

Нагадаємо, раніше уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила, що вручення повісток українцям та залякування кримінальною відповідальністю у громадському транспорті є незаконними.