США обіцяють прийняти 100 тисяч мігрантів

Сполучені Штати пообіцяли збільшити кількість прийнятих біженців, у тому числі сирійських

Про таку ініціативу уряду оголосив у неділю в Берліні держсекретар США Джон Керрі після переговорів з міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайєром, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Укрінформ.

"США істотно збільшать квоту прийняття біженців упродовж наступних двох років. У наступному фінансовому році (у 2017-му календарному, - ред.) ми постараємося прийняти 100 тисяч", - заявив Керрі на спільній прес-конференції.

Глава МЗС США повідомив, що його країна прийняла 70 тисяч шукачів притулку і збирається довести цифру до 85 тисяч у 2016 році, в тому числі 10 тисяч з них будуть, як очікується, громадяни Сирії. "Це мінімум, підкреслюю, це не межа", - уточнив дипломат.

Керрі згадав складності у прийнятті біженців, пов'язані з правилами та вимогами в питаннях безпеки, які запроваджені після теракту 11 вересня.

Глава МЗС США також нагадав, що США є найбільшим учасником програми з підтримки біженців у світі - $4,1 млрд за останні роки, - і пообіцяв продовжити таку підтримку. "Ми відчуваємо свою відповідальність не тільки за те, щоб рятувати життя, а й за те, щоб давати надію", - підсумував він.

Керрі похвалив Німеччину за її зусилля з облаштування біженців. Лише в цьому році ФРН планує прийняти від 800 тисяч до 1 мільйона мігрантів.

Глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр зі свого боку закликав не допустити недофінансування Продовольчої програми та Комісії ООН з питань біженців, що штовхає людей, які знайшли притулок в сусідніх з Сирією Лівії та Туреччини, перебиратися далі в Європу. Він пообіцяв, що це питання буде обговорюватися на майбутній Генеральній Асамблеї ООН в Нью-Йорку і на зустрічах Великої сімки.

Нагадаємо, уряд Хорватії має намір облаштувати центр прийому для 3 тисяч осіб, які намагаються потрапити до Європи, утікаючи від війни в Африці та на Близькому Сході.