Україна та Норвегія розроблять новітній 3D-міношукач

НАТО активно допомагає Україні у розмінуванні, а українські та норвезькі спеціалісти за сприяння Альянсу розроблять міношукач нового покоління 3D

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на УНІАН.

"Цей проект, вартістю 450 тис. євро, розрахований на півроку, тобто через півроку цей новий міношукач має бути продемонстрований. Це все фінансується з бюджету НАТО", - повідомив  в інтерв'ю агенції виконувач обов’язків глави Місії України при НАТО Єгор Божок. 

Про намір створити трастовий фонд із розмінування нещодавно повідомляв генсек альянсу Єнс Столтенберг. Єгор Божок розповів також, що вже започатковано проект із відновлення "розграбованих" піротехнічних підрозділів ДСНС в Донецькій та Луганській областях. На цей проект НАТО виділило близько 1 млн. євро.

Створення нового міношукача знаходиться на завершальній стадії погодження в НАТО. Абсолютно новий 3D міношукача потім буде поставлений на використання в ДСНС і в Міноборони.

Божок уточнив, що на сьогодні існують різні варіації такого міношукача, але є «завдання зробити найбільш чутливий та точний, який дозволить піротехніку, не торкаючись об'єкту, чітко розуміти, яка його форма, до міліметрів.

Від Словаччини Україна вже отримала кілька "комбайнів", які без людського втручання очищують поля від мін.
Детальніше читайте на УНІАН:http://www.unian.ua/society/1129564-ukrajina-ta-norvegiya-za-pidtrimki-nato-rozroblyat-minoshukach-novogo-pokolinnya-3d.html