Найбагатший українець Ахметов фінансує обидві сторони на українській війні, - західне ЗМІ

Американське інформаційне агентство Associated Press пише, що мільярдер Ахметов диктує умови як сепаратистам, так і уряду України

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Associated Press.

Репортаж агентства розпочинається з констатації того факту, що в місті Краснодон, яке контролюють сепаратисти, чверть населення працює на шахтах, якими володіє олігарх Рінат Ахметов.

У той же час, зазначає журналіст агентства, Ахметов керує фабриками на іншому боці фронту.

З одного боку, він платить податки в держбюджет України, йдеться в матеріалі. З іншого – непрямо фінансує уряд сепаратистів. Адже сталева продукція, яка йде на експорт, кінцево доробляється на окупованій території.

Компанії Ахметова надають 300 тисяч робочих місць. Більшість із них – в окупованих районах Донбасу. "Тим часом його контроль над обладнанням, яке забезпечує теплом та електрикою обидві сторони, дозволяють йому диктувати умови уряду, точно так же, як і сепаратистам", - пише AP.

Процес економічної співпраці ворогуючих сторін, зазначає автор, виглядає наступним чином: вугілля з шахт Краснодону їде на коксохімічний завод в Авдіївці, яка знаходиться на території, контрольованій Україною. Далі кокс повертається назад на території сепаратистів – на металургійний комбінат в Єнакієве. Далі металопродукція подорожує на територію України – до Азовського моря, звідки вона відправляється на експорт на Захід.

Таким чином, зазначає AP, закупівлі Заходу тримають на плаву економіку контрольованих сепаратистами територій. Ахметовський "Метінвест" за перший квартал 2015 року показав прибуток $1,8 млрд. Це на 6% більше, ніж минулого року.

З цієї суми 35% - це закупівлі країн Європи, та ще 3% - Північної Америки.

Втім у коментарі AP компанія Ахметова СКМ заперечила, що платить податки кому-небудь, окрім українського уряду.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет України почав розслідування зловживань монопольним становищем на енергетичному ринку групою компаній ДТЕК.

Терористи "ДНР" заявили, що відновили поставки вугілля в Україну винятково для підприємств ДТЕК Ахметова і в обмін на електроенергію Зуївської теплоелектростанції.