Фігурант справи про вбивство Нємцова відмовився від угоди зі слідством

Досудова угода між слідством і Хамзатом Бахаєвим, обвинуваченим у пособництві у вбивстві російського опозиціонера Бориса Нємцова, зірвалася

Планувалося, що Бахаєв дасть свідчення на своїх спільників в обмін на перекваліфікацію йому звинувачення на "приховування злочину" і вийде на свободу, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на "Коммерсантъ".

46-річний водій КамАЗа Бахаєв, найстарший з п'ятьох обвинувачених по справі, виявився в їхній компанії випадково. З усіх фігурантів справи він добре знав тільки одного - Шадіда Губашева, якому Слідчий комітет Росії також відводить роль пособника вбивць.

Земляки Бахаєва і Губашева спільно орендували будинок в селі Козіно Московської області, в якому епізодично з'являвся Анзор Губашев, який підвозив, як вважає слідство, кілера до місця злочину. За версією слідства, Бахаєв і Губашев-молодший допомогли вбивцям Нємцова сховатися після злочину, надавши їм для цього своє житло.

За словами адвоката Заурбека Садаханова, його підзахисний Бахаєв, роль якого у злочині була і для самого Слідчого комітету неочевидною, став для слідства "чимось на зразок валізи без ручки, яку і нести важко, і кинути шкода".

За даними близького до слідства джерела видання, Бахаєву ще на початку серпня було запропоновано укласти певну угоду зі Слідкомом. Один із супроводжуючих розслідування оперативників повідомив фігуранту, що пред'явлене йому обвинувачення в пособництві у вбивстві може бути перекваліфікована на ст. 316 Кримінального кодексу РФ, що передбачає до двох років позбавлення волі за "заздалегідь не обіцяне приховування злочину".

У цьому випадку Бахаєв автоматично звільнявся з-під арешту, а на суді цілком міг би розраховувати на повне звільнення з урахуванням строку, вже відбутого їм під вартою.

Однак для перекваліфікації звинувачення, за словами оперативника, Бахаєв, який категорично заперечував свою причетність до вбивства Нємцова, повинен був зізнатися в тому, що знав про вчинений злочин, але не доніс на своїх ймовірних спільників.

Над пропозицією Хамзат Бахаєв думав понад місяць і тільки вчора вирішив відхилити її. Як пояснив адвокат Садаханов, його клієнт не отримав жодних офіційних гарантій, крім того, повідомити слідству йому, по суті, не було чого.

На допиті, який відбувся 22 вересня, Хамзат Бахаєв заявив, що у телефонній розмові 2 березня з Шадидом Губашевим, яка викликала у слідства певні підозри, йшлося тільки про затримку орендної плати за будинок в Козіно, яку вони вносили на паях. Бахаєв, за його словами, зателефонував сусідові, який на той час уже вилетів у Інгушетію, і зажадав, щоб той швидше розрахувався з господарем, який загрожував виселити обох.

Таким чином, у кримінальній справі формально залишилася лише одна особа, яка зізналася - Шадід Губашев, який повідомив, що його старший брат Анзор і їхній далекий родич Заур Дадаєв постійно лаяли Бориса Нємцова за антиросійські та антимусульманські, з їх точки зору, висловлювання, а вже через чотири години після вбивства опозиціонера розповіли йому про скоєний злочин.

Головні фігуранти справи від первинних зізнань відмовилися, заявивши, що дали їх під тиском.