"Дочка" російського держбанку ВТБ отримала рекордні збитки через АТО

Українська "дочка" російського ВТБ сформувала минулого місяця резерви на 14,6 млрд грн і отримала рекордний збиток

Фінанси установи погіршилися через те, що великий портфель її кредитів знаходиться в зоні АТО, передає FinClub з посиланням на Національний банк України (НБУ).

99,9% від загального збитку всіх платоспроможних банків у серпні припали всього на один банк, повідомили в НБУ. Регулятор відмовився назвати цього аутсайдера. Його втрати, виходячи з даних НБУ, склали 14,75 млрд грн, тоді як сумарний збиток решти закладів - 15 млн грн.

FinClub з'ясував, що найбільш збитковим банком серпня став ВТБ Банк. І хоча в банку не назвали точну цифру втрат, але пояснили причини їх появи та наслідки для власника.

Рекордний в історії ВТБ збиток був викликаний поганою якістю кредитного портфеля.

"27 серпня акціонери ПАТ "ВТБ Банк" ухвалили рішення про проведення докапіталізації банку на суму 14,5 млрд грн. Завдяки підтримці групи ВТБ були сформовані резерви за кредитами приблизно в такому ж обсязі за національними стандартами обліку. Формування резервів у такому розмірі було узгоджено з НБУ відповідно до проведеної діагностикою якості кредитного портфеля на вимогу МВФ", - розповів FinClub голова правління ВТБ Банку Костянтин Вайсман.

Про це ж говорять і в НБУ. "Це (резервування, - ред) пов'язане з необхідністю покриття кредитних ризиків за кредитними операціями, у тому числі у зв'язку з погіршенням стану обслуговування боргу позичальниками із зони АТО", - повідомили в НБУ.