Австралія пропонує окреме розслідування загибелі Boeing на Донбасі

В рамках окремої зустрічі, яку планують провести представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України 29 вересня в Нью-Йорку, пройде обговорення подальших кроків з розслідування падіння малайзійського Boeing над Донецькою областю

Про це заявила міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп, передає Еспресо.TV з посиланням на The New York Times.

Зокрема, предметом обговорення стане ряд варіантів по створенню особливого трибуналу, який не потребує схвалення з боку Ради Безпеки ООН. За словами Бішоп, це буде можливо тільки на підставі договору "скорботних країн, які втратили громадян".

Вона також порівняла подібний трибунал з журі шотландських суддів, які засідали в Нідерландах і визначали ступінь винності осіб, які проходили в якості підозрюваних у справі про катастрофу літака США над Локербі в 1988 році.

Як повідомлялося, голландська влада завершила звіт про розслідування авіакатастрофи MH17 і передала його Малайзії, щоб забезпечити зворотний зв'язок з цього питання.

Раніше Малайзія ініціювала голосування Радбезу ООН по резолюції про заснування міжнародного трибуналу, який би розслідував аварію Boeing під Донецьком. Однак правом вето скористалася Росія, і Рада не змогла ухвалити резолюцію.

Після цього Малайзія, Нідерланди, Австралія, Бельгія та Україна почали обговорювати три основні альтернативні варіанти створення міжнародного трибуналу. 16 серпня Малайзія анонсувала "план Б" з розслідування падіння Boeing MH17.