Держборг Росії зріс майже на 100%

Державний борг Росії за 2012-2014 рік виріс на 92 відсотки

Про це заявила голова Рахункової палати (РП) Тетяна Голікова, повідомляється в прес-релізі на сайті відомства, передає Еспресо.TV.

Основне зростання боргу, на 36,4%, припало на минулий рік. Причиною цього послужило залучення облігацій федеральної позики на трильйон рублів для Агентства зі страхування внесків (АСВ).

Видатки на обслуговування боргу зросли за останні три роки на 58 відсотків до 415,6 мільярда рублів на рік. За словами Голікової, запозичення під неефективні витрати - "шлях у нікуди".

Голова СП також зазначила тенденцію збільшення держборгу регіонів, яка спостерігається з 2012 року. Станом на 1 вересня він становив 2,116 трильйона рублів. Якщо раніше зростання відбувалося за рахунок комерційних кредитів, то тепер заборгованість збільшується через бюджетних запозичень.

На думку Голікової, дохідну базу регіонів серйозно зачепило рішення по створенню консолідованих груп платників податків. На практиці це призвело до істотного перерозподілу доходів між різними суб'єктами Федерації.

На 1 вересня 2015 року, за даними Мінфіну, внутрішній держборг становив майже 7 трлн рублів, що складає майже 10% ВВП. Зовнішній державний борг дорівнював $51,3 млрд, що приблизно дорівнює 3,4 трильйона рублів.