"Нафтогаз" погодив з Ostchem графік погашення боргу і розблокував поставки газу хімзаводам

НАК "Нафтогаз України" і "Газ України" минулого тижня підписали з групою компаній Ostchem мирові угоди, затверджені судовими рішеннями, щодо графіка погашення заборгованості та умов відновлення газопостачання підприємствам хімгруп

Згідно з повідомленням прес-служби держхолдингу, вся заборгованість Черкаського "Азоту" і "Рівнеазоту" (включаючи штрафні санкції та інші нарахування, передбачені законодавством України) у загальному розмірі 2,96 млрд грн повинна бути сплачена до кінця січня 2016 року, передає Еспресо.TV.

"Нафтогаз" 24 вересня одержала перший платіж у сумі 0,385 млрд грн згідно з затвердженим графіком. Після цього поставки газу хімічним підприємствам групи були розблоковані.

"Ми вітаємо конструктивну позицію Ostchem щодо врегулювання заборгованості. Ця угода дозволить зменшити дебіторську заборгованість групи перед "Нафтогазом" і "Газом України". У результаті цієї угоди "Нафтогаз" отримає кошти для закупівлі газу в зимовий період. Погашення заборгованості допоможе зберегти робочі місця в хімічної галузі та відновити виробництво мінеральних добрив для українських аграріїв", - наводяться в повідомленні слова голови правління НАК Андрія Коболєва.

У прес-службі нагадують, що Ostchem входить до трійки найбільших фінансово-промислових груп за обсягом заборгованості перед "Нафтогазом". Заборгованість підприємств Ostchem перед компаніям "Нафтогазу" була сформована в 2006-2011 рр. і не погашалась до останнього часу.

Як повідомлялося, Group DF, що об'єднує активи Дмитра Фірташа, в кінці травня заявила про зупинку роботи черкаського "Азоту" і "Рівнеазоту", назвавши причиною тиск на бізнес з боку представників у владі.

Читайте також: МВС заарештувало 86 об'єктів холдингу Ostchem Фірташа.

У свою чергу прем'єр Арсеній Яценюк на початку червня звинуватив Дмитра Фірташа в свідомої зупинці "Рівнеазоту" і черкаського "Азоту" через небажання заплатити мільярдні борги за газ НАК "Нафтогаз України" і виступив із погрозою націоналізувати ці великі хімічні підприємства.

У відповідь Group DF стверджувала, що борги черкаського "Азоту" і "Рівнеазоту", згадані Яценюком, накопичені в 2010-2011 роках, тобто ще до їхнього входження в Group DF.