Доля скіфського золота буде невизначеною ще місяць

Суд Амстердама продовжив строк відповіді для музеїв Криму щодо цієї справи до 21 жовтня

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на ТАСС.

Окружний суд Амстердама ухвалив рішення продовжити до 21 жовтня термін, до якого кримські музеї повинні дати відповідь щодо справи про скіфське золото. 

Раніше як крайній термін називалося 23 вересня. "Однак сьогодні вони не надіслали свою відповідь, - зазначила офіційний представник інстанції Фатіма ель-Гуерірі. - Вони попросили призначити нову дату, що й було зроблено. Тепер суд очікує відповідь до 21 жовтня", - сказала вона.

Цей розгляд було ініційовано кримськими музеями, які в листопада 2014 р. подали позов відносно Університету Амстердама з вимогою повернути колекцію, що складається з близько 2 тисяч предметів. Експонати використовувалися для оформлення виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря", яка з лютого до серпня минулого року проходила в музеї Алларда Пірсона, що належить голландському навчальному закладу.

У квітні цього року окружний суд Амстердама визнав Україну однією зі сторін у цьому судовому розгляді, "оскільки держава заявляє свої права на спірні об'єкти". Для виставки скіфського золота експонати надали один київський і чотири кримських музеї.

Університет Амстердама призупинив процедуру передачі цінностей до вирішення суперечки на юридичній підставі.

Через геополітичну ситуації, в якій Крим виявився територією з невизначеним статусом, анексованою Російською Федерацією всупереч усім нормам міжнародного права, конфлікт з поверненням цінностей є передумовою для України, яка дозволить почати більш активний процес повернення й інших музейних фондів.